Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).
X
počet produktů: 0
cena: 0,00 Kč
kontaktní formulář
chci zaslat dotaz
Odběr novinek

Přihlásit k odběru

možnosti plateb
Dozpara zdarma

     Výsledek obrázku pro symbol pošty

DOPRAVA
nad 1.500,- Kč

ZDARMA

Informace pro vás

příspěvek nový

nejprodávanější produkty

Açai vlastnosti


ACAI : ZÁZRAČNÉ OVOCE Z AMAZONIE

dr. Alexander G. Schauss

 

 

 

Alexander G. Schauss, Ph.D., člen Americké akademie pro výživu (FACN), je vědeckým ředitelem Výzkumu přírodních a léčivých přípravků a výkonným ředitelem Amerického ústavu přírodních věd pro biosociální a lékařský výzkum (AIBMR) v americkém Puyallupu.

 

        Výzkumu palmy a jejího ovoce se věnuje od roku 1995.

 

         Níže jsou uvedeny citace některých jeho hlavních závěrů.

 

  • ovoce acai má dlouhou historii užití jako potravina původních obyvatel Amazonie sahající do prehistorických dob

  • acai je základní zdroj výživy a v kombinaci s maniokem představuje hlavní zdroj kalorií pro lidi žijící v záplavových oblastech řeky Amazonky

  • obyvatelé Amazonie přidávají dužinu acai do mnoha druhů potravin a konzumují je v téměř každém jídle

  • odborná literatura neuvádí žádné významné nežádoucí účinky spojené s konzumací dužiny acai

  • veškerý výzkum týkající se vlastností dužiny acai byl publikován v recenzovaných odborných časopisech; naprostá většina studií byla provedena s využitím lyofilizované dužiny acai

  • lyofilizace představuje vynikající způsob, jak zachovat nutriční a fytochemické vlastnosti dužiny, stejně jako její antioxidační kapacitu, ve srovnání s metodou sprejového sušení, slunečního sušení případně jinými způsoby konzervace

  • v našem těle reagují volné radikály s organickými látkami, jako jsou proteiny a lipidy, a mohou při tom poškodit DNA v našich buňkách - oxidace těchto biomolekul může způsobit jejich poškození a narušení funkcí - tyto ničivé procesy mohou urychlit stárnutí, nebo vyvolat onemocnění

  • test kapacity pohlcování volných radikálů (ORAC) je spolehlivá a ověřená metoda, při které se porovnává antioxidační kapacita potravin zhášet peroxylový radikál, nejběžnější volný radikál produkovaný v lidském těle

  • zazněl návrh, že by se tyto jednotky ORAC měly jednoduše označovat jako „body proti stárnutí“

  • celková hodnota ORAC lyofilizované acai je nejvyšší ze všech zkoumaných potravin s výjimkou několika druhů koření (1.027 µmol TE/g)

  • publikované studie o antioxidační kapacitě acai proti peroxylovému radikálu řadí toto ovoce na vrchol žebříčku hodnot ORAC pro ovoce a zeleninu – 102.700 celkových jednotek na 100g - brusinky a divoké borůvky mají pro srovnání hodnotu ORAC 9.000 jednotek

  • hydrofilní a lipofilní hodnota ORAC lyofilizované acai je nejvyšší ze všech potravin

  • test antioxidační kapacity troloxového ekvivalentu (TEAC) lyofilizované acai stanovil hodnotu 744 µmol TE/g, nejvyšší ze všech dosud zkoumaných potravin

  • test schopnosti antioxidantů redukovat železité komplexy (FRAP) lyofilizované acai stanovil hodnotu 249 µmol TE/g, což je jedna z nejvyšších naměřená u jakékoliv potraviny

  • kapacita zhášení superoxidovaného anion radikálu lyofilizované acai je 1.614 jednotek SOD, nejvyšší ze všech potravin

  • superoxidovaný radikál se podílí na patogenezi řady nemocí - tento radikál také produkuje vysoce toxický hydroxylový radikál, považovaný za nejškodlivější v těle

  • podle antioxidačních testů HORAC a NORAC má acai silnou kapacitu zhášení hydroxylového
    a peroxynitritového radikálu - acai tak může snížit nitrosační stres, který tento radikál vyvolává

  • značné množství vědecké literatury potvrzuje roli, kterou má oxidační stres v patogenezi onemocnění souvisejících se stárnutím, a příspěvek potravinových polyfenolů k jejich prevenci

  • dužina acai může snížit oxidační stres, který se objevuje v důsledku přirozených tělesných procesů jako kyslíkový metabolismus a zánětlivé procesy

  • acai zvyšuje úroveň antioxidační aktivity především zvýšením úrovně antioxidačních látek
    v těle

  • acai konzumované denně v období dvanácti týdnů, zlepšilo rozsah tělesné pohyblivosti a snížilo bolest bederní páteře a kolen u subjektů účastnících se otevřené klinické studie

  • antioxidační sloučeniny v acai mohou proniknout do lidských buněk a zvýšit antioxidační ochranu

  • antioxidační látky v acai zvyšují antioxidační aktivitu v séru in vivo (v těle)

                                       

  • acai obsahuje více než 3 tisíce organických sloučenin známých jako fotochemikálie, mezi které patří například flavonoidy, polyfenoly, antokyaniny a proantokyanidiny, jejichž vlastnosti jsou spojeny s řadou potenciálních zdravotních přínosů

  • antokyaniny v acai jsou pětkrát silnější, než v jiném ovoci bohatém na antioxidanty

  • dva převládající antokyaniny v acai jsou kyanidin–3–glukosid a kyanidin-3-glukosid-kumarátrutinosid (Když jsou abnormální buňky vystaveny účinku flavonoidu kyanidin-3-rutinosidu, reagují tím, že uvolňují peroxid, který selektivně ničí rakovinné buňky. Pokud jsou zdravé buňky vystaveny tomuto flavonoidu, peroxidy neuvolňují. Převládající flavonoid v dužině acai je kyanidin-3-rutinosid.)

  • výzkum lyofilizované acai zjistil, že má silný protizánětlivý účinek in vitro

  • bílkoviny v acai výrazným způsobem inhibují (tlumí) aktivitu lidské slinné alfa-amylázy, což je ukazatel stresu u lidí

  • podle antioxidačního testu TAO (Total Anti-oxidant) je acai jak rychlý, tak pomalý antioxidant

  • acai obsahuje nezanedbatelné množství rostlinných tuků známých jako fytosteroly - převládající fytosteroly v dužině acai jsou beta-sitosterol, kampesterol a sigmasterol - u těchto sloučenin bylo prokázáno, že mohou snížit hladinu tuků v těle

  • dužina acai má schopnost inhibovat (tlumit) aktivitu cyklooxygenázy-2(COX-2), což je jeden ze způsobů, jak v těle snížit akutní, nebo chronický zánět

  • dužina acai obsahuje všechny důležité vitamíny, minerály a stopové prvky, potřebné pro lidské zdraví

  • dužina acai obsahuje všechny esenciální a mnoho neesenciálních aminokyselin, které se podílejí na syntéze bílkovin (opravě svalové tkáně po cvičení, snižování negativních účinků posilování atd.) v lidském těle

  • acai je dobrým zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny - nerozpustná vláknina obsahuje antioxidační polyfenoly

  • ve 100g dužiny acai se nachází méně než jedna desetina gramu cukru, proto má acai velmi nízký obsah sacharózy

  • obsah sodíku v acai je velmi nízký, jen 0,25%

  • dužina acai potlačuje glukoneogenezi, což je důležité pro diabetiky

  • sloučeniny v dužině acai eliminovaly toxické proteiny a vyvolaly autofagii in vitro, což by mohlo přispět k ochraně před cytotoxicitou, spojovanou s neurodegenerativními nemocemi

  • v dužině acai byly identifikovány sloučeniny se silnými protizánětlivými vlastnostmi, snižující také hladinu LDL-cholesterolu a upravuje hladinu HDL-cholesterolu

  • ovoce poskytuje dvojnásobné množství antioxidační kapacity než zelenina - platí doporučení jíst co nejvíce ovoce a zeleniny denně

  • sloučeniny v dužině acai mohou ovlivnit komunikaci buněk in vivo, dále mohou ovlivnit genovou expresi a tím mít pozitivní vliv na zdravotní stav některých jedinců s autoimunitními chorobami